Söka, reservera och låna om

Här får du veta hur du söker i katalogen, reserverar, lånar om, återlämnar och fryser dina reservationer.

Du kan söka böcker, e-böcker, filmer, ljudböcker mm direkt i sökrutan här upptill. Skriv in titel, författare, ämne eller den typ av bok/media du söker. Du kan också kombinera flera sökord, t ex lidman e-bok ; deckare mp3.

Fler söktips:

• Använd alltid så få sökord som möjligt.
  • E-böcker hittar du med sökordet ”e-bok”. Filtrera sedan sökresultatet genom att välja Medietyp "E-bok".
  • E-ljudböcker söks med sökordet ”e-ljudbok”. Filtrera sedan sökresultatet genom att välja Medietyp ”E-ljudbok”.
  • E-filmer/Viddla-filmer söks med sökorden "strömmande film".
  • Ljudböcker söks med sökordet "ljudbok" och Mp3 med sökordet "mp3". Om du vill lyssna till en deckare kan du söka med deckare ljudbok eller thriller ljudbok respektive deckare mp3 eller thriller mp3.
  • Videofilmer söks med sökordet "dvd". Filtrera sedan sökresultatet genom att välj Medietyp "DVD".
  • För att hitta de nyaste böckerna kan du filtrera på utgivningsår i rutan "Filtrera din sökning" till höger/under på sidan. Där kan du även filtrera på målgrupp, medietyp mm.

Om det du vill låna är utlånat kan du ställa dig i kö genom att reservera. Du kan också reservera medier som finns inne för att de ska plockas undan för din räkning.

Gör så här för att reservera:

1. Logga in med lånekort/personnummer och PIN-kod.
  2. Sök den bok du vill reservera i sökrutan.
  3. Klicka på den bok du vill reservera.
  4. Klicka på "Reservera".
  5. Om du inte har förvalt ett hämställe måste du välja hämtställe i rutan som kommer upp och sedan klicka på "OK". Detta behöver du inte göra om du har ett förvalt hämtställe.
  6. Du får sedan ett meddelande när den kan hämtas. Medierna ligger kvar en vecka efter att vi skickat ut meddelandet.

För att se dina reservationer kan du gå in på "Mina sidor", välj sedan "Mina reservationer". Här kan du ta bort reservationer eller ändra hämtställe på dina reservationer.

För att välja ett förvalt hämtställe, gå in på "Mina sidor", välj sedan "Mina uppgifter". När du har valt ett förvalt hämtställe kan du reservera med ett enda klick.

Om du behöver längre lånetid går det ofta bra att låna om. Du får låna om upp till tre gånger, men bara om ingen står i kö. Omlån ska göras innan lånetiden har gått ut.

Vid omlån förlängs lånetiden med samma antal dagar som den ursprungliga lånetiden, dvs 28 dagar för normallån och 14 dagar för t ex tidskrifter. Allt med start från den dag man gör omlånet.

Gör så här för att låna om:

1. Logga in med lånekort/personnummer och PIN-kod.
  2. Klicka på "Mina sidor".
  3. Klicka på "Mina lån".
  4. Klicka på knappen "Låna om". Om knappen "Låna om" inte finns går boken inte att låna om! Det står då varför det inte går att låna om, t ex att boken är reserverad.

Böcker som lånats på något bibliotek i Skellefteå kommun kan återlämnas på valfritt bibliotek i kommunen.

Undantag: böcker lånade på Campusbiblioteket ska återlämnas där.

Böcker som lämnas i återlämningslåda utanför biblioteket när det är stängt, avregisteras först nästa öppna dag. Tänk på att du är ansvarig för ditt lån till dess boken är avregistrerad.

Ska du resa bort en period? Har du reserverat böcker som du inte vill ha under den perioden? Då kan du frysa dina reservationer under valfri period. Det betyder att du inte får några reserverade böcker under perioden men ändå behåller din plats i kön.

Du kan själv göra frysningen om du loggar in på bibliotekswebben, men du kan också få hjälp med detta på ditt bibliotek.

Gör så här för att frysa dina reservationer:

1. Logga in med lånekort/personnummer och PIN-kod.
  2. Klicka på "Mina sidor".
  3. Klicka på "Mina uppgifter".
  4. Klicka på ”Frys reservationer under viss tid”.
  5. Fyll i från-datum och slut-datum.
  6. Klicka på ”Spara”.