Talböcker

Språk

Talböcker

Har du svårt att läsa böcker med vanlig tryckt text? Du kanske har en synskada, dyslexi eller ett rörelsehinder. Då kan du låna talböcker i stället. Talböcker produceras av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).

Alla som har någon form av läsnedsättning har rätt att låna talböcker. Här kan du läsa mer om vem som får låna talböcker.

Du kan även kontakta ditt närmaste bibliotek för att få information om talböcker. På sidan Kontakt & öppet hittar du kontaktuppgifter till de enskilda biblioteken.

Här kan du ladda ner en folder om Talboken
 

Inskrivning som talbokslåntagare

Du behöver inte visa intyg eller bevisa att du har en läsnedsättning, men du måste vara inskriven som "talbokslåntagare" på biblioteket för att få låna talböcker.

För inskrivning, ta kontakt med ditt bibliotek för att boka tid för inskrivning. Är du under 18 år kommer du tillsammans med målsman. På sidan Kontakt & öppet hittar du kontaktuppgifter till de enskilda biblioteken.
 

Egen nedladdning

Som inskriven talbokslåntagare kan du själv ladda ner talböcker direkt till din dator, mobil eller surfplatta från MTM:s webbkatalog Legimus.se. Det finns fler än 100 000 titlar tillgängliga, dygnet runt.

Om du är intresserad av detta, ta kontakt med ditt bibliotek och boka tid för att få hjälp med att skaffa inloggningsuppgifter till Legimus. På sidan Kontakt & öppet hittar du kontaktuppgifter till de enskilda biblioteken.

Bibliotekets personal visar hur du kommer igång och hur du gör för att ladda ner talböcker. Här kan du läsa MTM:s information om nedladdning av talböcker.

Du kan läsa talböcker på dator, mobil eller surfplatta. Här kan du läsa mer om olika sätt att läsa talböcker 

Med appen Legimus kan du ladda ner och läsa talböcker i din mobil eller surfplatta. Det kostar inget att ladda hem appen och den fungerar både för iOS och Android-enheter. Hämta appen Legimus i App Store eller Google Play.

Här finns MTM:s instruktionsfilmer för hur man laddar ner talböcker och använder appen Legimus.

Här kan du ladda ner en folder om egen nedladdning.
 

Talböcker direkt i taltidningsspelaren

Är du taltidningsprenumerant och har en taltidningsspelare hemma? Då kan du få talböcker skickade direkt till din spelare!

Kontakta bibliotekets talboksavdelning för mer information. På sidan Kontakt & öppet hittar du kontaktuppgifter till Talboksavdelningen.

Daisy-talböcker

Daisy-talböcker är talböcker som är inlästa på cd-romskivor i formatet Daisy.

I en Daisy-talbok kan du enkelt förflytta dig mellan rubriker och kapitel, lägga bokmärken och göra anteckningar. En Daisy-talbok har en långsam och tydlig inläsning. Ofta kan du välja att spela upp en talbok i olika hastigheter.

Stadsbibliotekets talböcker finns numera på Campusbiblioteket.

Har du frågor eller vill beställa Daisy-talböcker, ring bibliotekets talboksavdelning. På sidan Kontakt & öppet hittar du kontaktuppgifter till Talboksavdelningen.
Du kan också
mejla till biblioteket för att beställa talböcker eller ta kontakt med ditt närmaste bibliotek.

Daisy-talböcker kan spelas upp i en särskild Daisy-spelare. Ett antal Daisyspelare finns till utlån på Campusbiblioteket för den som vill prova på.

Du kan också lyssna på Daisy-talböcker i en dator. Du behöver då installera ett särskilt läsprogram i datorn. På MTM:s webbplats kan du läsa mer om läsprogram i dator för Daisy.

Daisy-talböcker produceras genom undantag i upphovsrättslagen och kan bara lånas på bibliotek. De ska inte förväxlas med ljudböcker som alla får låna och som kan köpas.

Daisy-talböcker skickas gratis med posten om du själv inte kan komma till biblioteket. Om du vill besöka Campusbiblioteket och låna själv hittar du Campusbibliotekets öppettider här.

Söktips

Talböcker finns att söka i MTM:s bibliotek Legimus.se.

Klicka här för att söka i Legimus för att se vilka böcker som finns inlästa.


 

Lämna inläsningsförslag

Du kan ge förslag till biblioteket på en bok som du tycker ska finnas inläst som talbok. Biblioteket lämnar förslaget vidare till MTM, Myndigheten för tillgängliga medier.
Lämna inläsningsförslag till biblioteket.

Här-är-du

Skellefteå kommun - logotyp

Skellefteå kommun

931 85 Skellefteå

Telefon:  0910 - 73 50 00

Bibliotekens öppettider

Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan via vårt webbformulär