Talböcker

Språk

Talböcker

Har du svårt att läsa böcker med vanlig tryckt text? Du kanske har en synskada, dyslexi eller ett rörelsehinder. Då kan du låna talböcker i stället.

Alla som har någon form av läsnedsättning har rätt att låna talböcker.

Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) producerar talböckerna och här kan du läsa mer om vem som får låna talböcker.

Du kan även kontakta ditt närmaste bibliotek för att få information. På sidan Kontakt & öppet hittar du kontaktuppgifter till de enskilda biblioteken.
 

Inskrivning

Du behöver inte visa intyg eller bevisa att du har en läsnedsättning, men du måste vara inskriven som "talbokslåntagare" på biblioteket för att få låna talböcker.

För inskrivning, ta kontakt med ditt bibliotek för att boka tid för inskrivning. Är du under 18 år kommer du tillsammans med målsman. På sidan Kontakt & öppet hittar du kontaktuppgifter till de enskilda biblioteken.
 

Egen nedladdning

Som talbokslåntagare laddar du själv ner talböcker direkt till din dator från MTM:s webbkatalog Legimus.se. Det finns fler än 100 000 titlar tillgängliga, dygnet runt.

Med appen Legimus kan du även ladda ner och läsa talböcker i din mobil eller surfplatta. Det kostar inget att ladda hem appen och den fungerar både för iOS och Android-enheter. Hämta appen Legimus i App Store eller Google Play.

Bibliotekets personal visar hur du kommer igång och hur du gör för att ladda ner talböcker.

Här kan du läsa MTM:s information om egen nedladdning.

Här finns MTM:s instruktionsfilmer för hur man laddar ner talböcker och använder appen Legimus.

Om du är intresserad av detta, ta kontakt med ditt närmaste bibliotek för att få veta mer om hur det går till.
 

Daisy-talböcker

Daisy-talböcker är talböcker som är inlästa på cd-rom-skiva i formatet Daisy.

I en Daisy-talbok kan du enkelt förflytta dig mellan rubriker och kapitel, lägga bokmärken och göra anteckningar. En Daisy-talbok har en anpassad inläsning för människor med funktionshinder. Ofta kan du välja att spela upp en talbok i olika hastigheter.

Daisy-talböcker kan spelas upp i en särskild Daisy-spelare. Ett antal Daisyspelare finns till utlån på Campusbiblioteket för den som vill prova på.

Du kan också lyssna på Daisy-talböcker i en dator. Du behöver installera ett särskilt läsprogram i datorn. På MTM:s webbplats kan du läsa mer om läsprogram i dator för Daisy.

På Campusbiblioteket finns en särskild talboksavdelning som du kan ringa till eller besöka. Frågor och beställningar av Daisy-talböcker görs på telefon: 0910-73 61 00, knappval 3.

Daisy-talböcker produceras genom undantag i upphovsrättslagen och kan bara lånas på bibliotek. De ska inte förväxlas med ljudböcker som alla får låna och som kan köpas.

Daisy-talböcker skickas gratis med posten om du själv inte kan komma till biblioteket.
 

Söktips

Talböcker finns att söka i MTM:s bibliotek Legimus.se.

Klicka här för att söka i Legimus för att se vilka böcker som finns inlästa.


 

Lämna inläsningsförslag

Du kan ge förslag till biblioteket på en bok som du tycker ska finnas inläst som talbok. Biblioteket lämnar förslaget vidare till MTM, Myndigheten för tillgängliga medier.

Här-är-du

Skellefteå kommun - logotyp

Skellefteå kommun

931 85 Skellefteå

Telefon:  0910 - 73 50 00

Bibliotekens öppettider

Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan via vårt webbformulär