Söka/Låna/Reservera

Språk

Söka, låna och reservera

Söka och Låna

Du kan söka böcker, filmer, ljudböcker, e-böcker mm direkt i sökrutan här upptill. Skriv in titel, författare, ämne eller den typ av bok/media du söker. Du kan också kombinera flera sökord, t ex lidman e-bok ; deckare mp3. Fler söktips hittar du här.

För att låna på biblioteken i Skellefteå kommun behöver du ett lånekort. Gå till sidan Ny låntagare/Skaffa lånekort för att skaffa ett lånekort. Där finns även våra fullständiga låneregler i pdf-format. 
 

Reservera

Om det du vill låna är utlånat kan du ställa dig i kö genom att reservera. Du kan också reservera medier som finns inne för att de ska plockas undan för din räkning.

 • Logga in genom att klicka på hänglåset  (finns längst uppe till höger på sidan).
 • Fyll i lånekort/personnummer och pinkod.
 • Sök den bok du vill reservera i sökrutan här upptill.
 • Klicka på den bok du valt.
 • Klicka på "Reservera".
 • Välj hämtställe i rutan som kommer upp och klicka sedan på OK.
 • Du får sedan ett meddelande när den kan hämtas. Medierna ligger kvar en vecka efter att vi skickat ut meddelandet.

För att se dina reservationer kan du gå in på "Mina sidor". Klicka på hänglåset och välj "Mina reservationer".
 

Frys ditt lånekonto

Ska du resa bort en period? Och kanske har du reserverat böcker som du inte vill ha under den perioden? Då kan du frysa ditt lånekonto under valfri period. Det betyder att du inte får några reserverade böcker under perioden men ändå behåller din plats i kön.

Du kan själv göra frysningen om du loggar in på bibliotekswebben, men du kan också få hjälp med detta på ditt bibliotek.

Här finns en instruktion för hur du fryser ditt lånekonto: Frys ditt lånekonto (pdf)
Låna om

Om du behöver längre lånetid går det ofta bra att låna om. Du får låna om upp till tre gånger, men bara om ingen står i kö. Omlån ska göras innan lånetiden har gått ut. 

Vid omlån förlängs lånetiden med samma antal dagar som den ursprungliga lånetiden, dvs 28 dagar för normallån och 14 dagar för t ex tidskrifter. Allt med start från den dag man gör omlånet.

Gör så här för att låna om:

 • Logga in på genom att klicka på hänglåset  (finns längst uppe till höger på sidan).
 • Fyll i lånekort/personnummer och pinkod.
 • Klicka på det öppna hänglåset 
 • Välj "Mina lån".
 • Klicka på knappen "Låna om". Om knappen inte finns går boken inte att låna om! Det står då varför det inte går att låna om, t ex att boken är reserverad.
   

Återlämna/lämna tillbaka

Böcker som lånats på något bibliotek i Skellefteå kommun kan återlämnas på valfritt bibliotek i kommunen. Undantag: böcker lånade på Campusbiblioteket ska återlämnas där.

Böcker som lämnas i återlämningslåda utanför biblioteket när det är stängt, avregisteras först nästa öppna dag. Tänk på att du är ansvarig för ditt lån till dess boken är avregistrerad.

Här-är-du

Skellefteå kommun - logotyp

Skellefteå kommun

931 85 Skellefteå

Telefon:  0910 - 73 50 00

Bibliotekens öppettider

Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan via vårt webbformulär