Språk

På andra språk

Böcker på andra språk

På biblioteken i Skellefteå kommun finns böcker på ett antal olika språk för både barn och vuxna, till exempel på norska, danska, finska, engelska, tyska, franska, spanska, arabiska, persiska och ryska. Vi kan också låna in böcker på fler språk från Mångspråkiga lånecentralen (tidigare Internationella biblioteket) om efterfrågan finns. Fråga personalen om du inte hittar böcker på ditt språk.
 

Bilderböcker på flera språk, tvillingböcker

För barn med flera språk kan det vara bra att få höra samma bok både på svenska och på sitt modersmål. 26 olika språk finns. Fråga gärna så hjälper vi till att hitta en bok som också har en "tvilling".
Klicka här för att söka böcker med parallelltext. Filtrera sedan sökresultatet på Målgrupp "Barn & ungdomar" och Språk för att hitta böcker med text både på svenska och ett annat språk.
 

Språkkurser

På biblioteken kan du låna ordböcker och språkkurser för att lära dig olika språk. Här finns även språkkurser och läroböcker i svenska. Svensk grammatik finns på många olika språk.
 

Tidningar och tidskrifter

Du kan också läsa utländska dagstidningar på internet. I databasen PressReader hittar du över 7 000 dagstidningar från mer än 120 länder på 60 olika språk. Du kan läsa på bibliotekens datorer och du kan logga in hemifrån med ditt lånekortsnummer.
 

Bibblan svarar

Bibblan svarar är en gratis svarstjänst som är nationell. Här kan du fråga vad du vill på svenska eller engelska och få svar via e-post. Det tar ungefär två arbetsdagar att få svar. Är din fråga svår eller komplicerad kan det ta längre tid.

 

NY I SVERIGE


För dig som nyss flyttat till Sverige och vill lära dig svenska finns:

 • Språkkurser i svenska
 • Ordböcker
 • Svensk grammatik på flera olika språk
 • Lättlästa böcker på svenska
 • Lättlästa böcker på svenska med CD-skiva
 • Böcker med parallelltext, det vill säga samma text på svenska och ett annat språk, "tvillingböcker"
 • Böcker om samhället på lätt svenska
 • Körkortsböcker på arabiska, engelska, kurdiska, persiska, somaliska, spanska, tigrinja och turkiska
 • "8 sidor - lättlästa nyheter", lättläst tidning där du kan läsa och lyssna på nyheter på lätt svenska
   

Utländska dagstidningar

Finns att läsa i databasen PressReader. Där hittar du över 7 000 dagstidningar och tidskrifter från mer än 120 länder på 60 olika språk. Du kan läsa på bibliotekens datorer och du kan logga in hemifrån med ditt lånekortsnummer.
 

Mångspråkiga lånecentralen

Vi kan även låna in böcker från Mångspråkiga lånecentralen (tidigare Internationella biblioteket). Där finns böcker på över 100 språk.

Bibblan svarar

Bibblan svarar är en gratis svarstjänst som är nationell. Här kan du fråga vad du vill på svenska eller engelska och få svar via e-post. Det tar ungefär två arbetsdagar att få svar. Är din fråga svår eller komplicerad kan det ta längre tid.
 

Länktips

Länktips till sidor med information om Sverige:

Här-är-du

Skellefteå kommun - logotyp

Skellefteå kommun

931 85 Skellefteå

Telefon:  0910 - 73 50 00

Bibliotekens öppettider

Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan via vårt webbformulär