Regnbågsbiblioteket

Språk

Regnbågsbiblioteket


 

Varför har biblioteken i Skellefteå regnbågshyllor?

Biblioteken är till för alla. Att ha en regnbågshylla är för oss mer än en fysisk hylla, det är en symbol för öppenhet och tolerans. HBTQI-personer är en utsatt grupp i samhället och för oss är regnbågshyllorna en satsning för att lyfta och synliggöra denna grupp. HBTQI står för Homo, Bi, Trans, Queer, Identitet och Intersexpersoner.

I framtiden kanske det förhoppningsvis inte behövs någon regnbågshylla, men just nu känner vi att det gör det. Många av böckerna i våra regnbågshyllor kan du även hitta i det övriga beståndet. Så välkommen att låna en bok från någon av regnbågshyllorna, kanske kan du lära dig något nytt eller vidga dina vyer.
 

Regnbågshylla för barn och unga

Hos oss hittar du böcker som berör sexuell läggning, könsidentitet och olika familjekonstellationer. Vi har allt från bilderböcker för de allra minsta, till romaner och faktaböcker för tonåringar och unga vuxna. Regnbågshyllor för barn och unga hittar du på övre plan vid böcker för respektive ålder. Fråga gärna personalen om hjälp om du inte hittar!
 

Regnbågshylla för vuxna

I den här hyllan samlar vi romaner, biografier och facklitteratur som på något sätt berör HBTQI-perspektivet. Regnbågshyllan för vuxna hittar du på nedre plan på Stadsbiblioteket. Fråga personalen om hjälp om du inte hittar den.
 

Regnbågshyllan på webben

Regnbågshyllan finns också på webben! Här finns boktips, länkar och annat som har ett HBTQI-perspektiv. Hyllan administreras av Regionbibliotek Västerbotten och tipsen kommer från personal på olika bibliotek.


 

Länktips

Här-är-du

Lästips

Sortera på: Av
187970
Av: Tarttelin, Abigail
Max Walker är lagkapten i skolans fotbollslag, populär bland vännerna och tjejernas drömkille. Men han går aldrig längre än till kyssar och avslutar relationer innan de blir för seriösa. Han har en hemlighet som ingen får veta. Han är född intersex, alltså både kille och tjej. Snart blir han dock förälskad i Sylvie. Hur kan han berätta att han inte bara är kille, utan även tjej? Ett övergrepp tvingar Max till ett ifrågasättande av sin identitet.
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
132656
Av: Lövestam, Sara
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
188184
Av: Mandel, Lisa
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna
183622
Av: Jägerfeld, Jenny
Måns bor egentligen i Stockholm, men nu har han följt med sin mamma till Malmö där hon ska jobba. En av de första dagarna träffar han på Mikkel, en kille som ser helt livsfarlig ut. Mikkel utmanar Måns på skateboard och Måns lyckas mycket bättre än Mikkel hade trott. Från och med den dagen börjar de hänga och Måns har aldrig haft så roligt med någon annan. Men vad händer när ens nyvunna vän inte tycker att man varit ärlig med allt?.
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
174356
Av: Norrhem, Svante
Ett översiktsverk där författarna går igenom den svenska HBT-historien fram till idag med början i forntiden. Boken är tänkt för elever på högstadiet och gymnasiet, men riktar sig också till den allmänt intresserade.
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
182054
Av: Ahlund, Anna
Sextonårige John och hans äldre syster Caroline ska vara ensamma hemma i lägenheten i Uppsala över sommaren medan föräldrarna är på landet. John blir förälskad i den två år äldre dansaren Frank. Men Frank är oturligt nog redan tingad av Johns storasyster Caroline som är den som tar med Frank hem. Och Caroline är van att få som hon vill. John är van att backa, men det tänker han inte göra nu. Dessutom har Frank en egen vilja.
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna

Skellefteå kommun - logotyp

Skellefteå kommun

931 85 Skellefteå

Telefon:  0910 - 73 50 00

Bibliotekens öppettider

Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan via vårt webbformulär