Tips på högläsningsböcker

Läsa högt 6-8 år

Splods öga - ett galaktiskt äventyr av Neil Gaiman

En helt vanlig morgon sticker en helt vanlig pappa ut en kortis för att köpa mjölk till barnens frukostflingor. Oturligt nog dröjer det väldigt innan han kommer hem. Det ska visa sig att han har kidnappats av utomjordningar. Håll i dig när fantasymegastjärnan Neil Gaiman tar oss med på ett sanslöst äventyr genom tid och rum - och ett vanligt mjölkpaket räddar världen från utomjordningar. 

Det här är berättelsen om varför det tog honom en hel evighet att komma hem igen.
Från 8 år.

 

 


 

Mandelhjärtat av Kerstin Lundberg Hahn

Oscar har egentligen allt: bra föräldrar, en bästa kompis (Hugo) och en rolig flickvän (Bie). Ändå finns det liksom ett hål i Oscars hjärta. En dag inser han vad det är han saknar och från och med den stunden är hans hjärta febrigt av längtan. Problemet är att hans föräldrar är upptagna av något helt annat, och dessutom börjar Hugo och Bie bete sig underligt. En bok om vad som kan gömma sig i hjärtat - kärlek, svartsjuka och drömmen om en hund. 

Första boken om Oscar och Bie heter Lyckokakan.
Från 6 år.

 

 

 

Ishavspirater av Frida Nilsson

Den fruktade piraten Vithuvud rövar bort barn och tvingar dem att hacka fram diamanter i en mörk och farlig gruva. Så fruktad är Vithuvud att ingen vågar söka efter barnen och alla vet att ingen överlever länge i hans gruva. Men den dag han tar Siris lillasyster, Miki, får han en motståndare han aldrig räknat med. Siri gör det som ingen annan vågar - ger sig ut på jakt efter Vithuvuds ö, trots att hon själv är livrädd. För hon vet hur rädd lillasyster Miki måste vara i piratens våld. Ensam i gruvans mörka gångar. 

En fantastisk äventyrshistoria om systerskap, vänskap, rädsla och mod.
Från 8 år.

Läsa högt 9-12 år

Undret av R.J. Palacio

Tioårige August Pullman vet mycket väl att folk stirrar på honom. Ingen trodde att August skulle överleva sin födsel. Det gjorde han, men hans ansikte blev helt deformerat och han har genomgått oräkneliga operationer. Nu ska August börja i en vanlig skola. Hur ska de andra eleverna reagera? Och hur ska hans syster och föräldrar kunna stödja honom? En gripande berättelse om att vara sig själv och om vänskapens betydelse. 335 sidor.

Här kan du titta på en trailer till Undret.

 

 

 

 

Dennis hemlighet av David Walliams

Dennis köper ett nummer av tidskriften Vouge för att en kvinna på framsidan påminner om hans mamma, som lämnat familjen, men också för att han gillar de glada färgerna och de fina klänningarna. Han träffar skolans populäraste flicka, Lisa, på en kvarsittning. Hon är mycket intresserad av mode och har börjat designa eget. De blir kompisar och hon övertalar Dennis att prova en av hennes klänningar och sedan följa med henne till skolan som låtsasutbytesstudent från Frankrike. Hur skulle han kunna ana vilket rabalder detta beslut kommer att ställa till med…

En humoristisk berättelse om kill- och tjejvärldar och om att ha annorlunda intressen. 164 sidor.

 

 

 

Motståndarna av Arne Norlin

En serie i tre delar om fotboll, kärlek och hur långt ett hängivet fans kan gå i sin kärlek till laget. Tove och Noel träffas och inser att båda älskar fotboll och tar för givet att de håller på samma lag. Men det visar sig att så är det inte alls. Tove håller på AIK, där hennes pappa är toppspelaren medan Noel och hans storebror håller på Hammarby. Noels storebror gör dessutom allt för att komma med i Hammarbys tuffa hejarklack. 191 sidor.

Läsa högt 13-15 år

Född fenomenal av Josefine Bornebusch

Rut är självsäker, klarsynt och lite smartare än alla, "övertag är en underbar känsla", som hon själv säger. Hon är också besatt av Anne Franks dagbok. Inspirerad av Anne börjar hon själv skriva dagbok.

Skolresa är på tapeten och Rut gör allt för att få med sig klassen till Amsterdam, där muséet Anne Franks hus finns. Rut tvingas in i en klassresekommitté med den troligen sämsta blandningen folk hon kunde fått med på ett sådant här viktigt projekt, rena bottenskrapet! Det är hiphopsnubben Blomman, som besvarar alla frågor på rim, Kattis, alltid i perfekta kläder och långt slängande hår, även utsedd till skolans bästa jeansröv och störige sportfånen Abbe, som kanske egentligen är ganska schysst och faktiskt väldigt snygg! Efter en hård förhandling med sin lärare lyckas hon ändå få med bästa kompisen Magda. Nu gäller det för Rut att få hela kommittén att komma fram till det bästa förslaget, dvs hennes eget.

Skruvad humor av Josephine Bornebusch, som kanske är mest känd för sin roll som Mickan i teveserien Solsidan. 262 sidor. Hör författaren berätta om boken här.
 

Min syster är i tusen bitar av Annabell Pitcher

Jamie är 10 år. När han var 5 år sprängdes hans ena tvillingsyster till döds i ett bombattentat, utfört av islamister. Vilket gör alla muslimer till terrorister, enligt Jamies pappa. Sorgen slår familjen i spillror, alla sörjer på sitt sätt. Jamies mamma lämnar familjen och pappan tar med sig barnen och flyttar från London för att starta om. Det blir inte så lätt för Jamie i den nya skolan. Den enda som är snäll mot honom är Sunya, som har ögon som glittrar som sand i solskenet. Det är bara det att Sunya är muslim. 247 sidor.

 


 


 

Dubbelgångare av Jenny Valentine

Chap är på rymmen när en socialarbetare visar honom en bild på en kille som heter Cassiel Roadnight och Chap inser att de är otroligt lika. Han bestämmer sig för att säga att han är Cassiel Roadnight och på så sätt få den familj han alltid saknat. Familjen är förstås överlycklig över att Cassiel, som varit borta i två år, återvänder. Men vad hände egentligen med den riktige Cassiel Roadnight? Chap börjar inse att han inte är den enda med en hemlighet. 295 sidor.

Här-är-du

Skellefteå kommun - logotyp

Skellefteå kommun

931 85 Skellefteå

Telefon:  0910 - 73 50 00

Bibliotekens öppettider

Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan via vårt webbformulär