Viddla - frågor och svar (FAQ)

Språk

Viddla - frågor och svar (FAQ)

Hur fungerar strömmande film (streaming)?
När du tittar på strömmande film (streaming) behöver du inte vänta på att filmen ska laddas ner, utan filmen spelas upp direkt. Detta innebär att du måste vara ansluten till internet under hela tiden du tittar på filmen.

Vad behöver jag för att använda Viddla?
Du behöver ett lånekort, en pinkod och en internetuppkoppling. Saknar du lånekort, gå till sidan
 Ny låntagare/Skaffa lånekort. Saknar du pinkod, ta med giltig fotolegitimation och vänd dig till biblioteket.

Hur många filmer får jag låna?
Du kan låna max 8 e-filmer per månad. När du loggar in för att se en film visas antalet lån du har kvar innan du väljer att spela upp filmen.

Kostar det något att se på strömmande film?
Det finns inga kostnader från biblioteket, men vi rekommenderar att du kontrollerar vad du betalar din mobiloperatör för datatrafiken.

Hur hittar jag filmer att låna?
Om du söker en speciell film kan du skriva titeln och "strömmande film" i sökrutan (t ex madicken strömmande film). Du kan även hitta förslag under
Tips på e-filmer. På Viddla.se kan du använda "Kategori" och "Genre" för att hitta en film du vill se.

Kan jag lämna inköpsförslag på filmer?
Biblioteket kan inte direkt påverka vilka filmer som man kan låna i Viddla. Om du vill lämna förslag på en film så kan du mejla till
viddla@btj.se.

Hur lånar jag en film?
När du valt en film och klickar på "Spela film" får du en fråga om att välja ditt bibliotek. Logga in med ditt lånekort/personnummer och din pinkod för att spela upp filmen.

Hur lång är lånetiden?
Du har 48 timmar på dig att se filmen innan lånetiden är slut. Filmen kan pausas, spolas framåt och bakåt och ses ett obegränsat antal gånger under lånetiden.

Ska en e-film återlämnas?
Nej, du behöver inte göra någon återlämning. När lånetiden är slut kan du inte längre spela filmen.

Måste jag skapa ett användarkonto?
Du måste inte skapa ett användarkonto på Viddla, du kan välja att bara spela en film genom att logga in med lånekort/personnummer och pinkod. Men det finns några fördelar med att skapa ett användarkonto, t ex att spelaren kommer ihåg var i filmen du slutade att titta. Du kan även se dina aktiva lån och lånehistorik, favoritmarkera filmer och lägga filmer i olika filmlistor som du skapar själv.

För att skapa ett användarkonto, klicka på "Logga in" längst upp till höger i menyn på Viddla.se. Välj där att registrera en ny användare med din mejladress och ett valfritt lösenord. Dessa är alltså inte att förväxla med lånekort/personnummer och pinkod som används för att spela upp en film!

Om du inte får ett bekräftelsemejl när du skapat ett användarkonto, kontrollera om mejlet har hamnat i din skräppost. 

Om du vill att ditt bibliotek, lånekortsnummer och pinkod ska vara förifyllt vid lån av film, måste du bocka i "Kom ihåg mig"-rutan när du loggar in på ditt användarkonto.

Kan barn låna filmerna?
Ja, barn som har lånekort kan låna filmer genom Viddla. Viddla har dock en inbyggd åldersgräns, så barn kan inte låna filmer som har en högre åldersgräns än barnets ålder.

Kan jag föra över en lånad film till en annan plattform?
Du kan titta på filmen på en annan plattform men då måste du logga in på nytt. Inom 48 timmar är din lånetid fortfarande giltig och det registreras inte som ett nytt lån.

Har alla filmer undertexter? 
Alla utländska filmer och en hel del svenska har undertexter på svenska och i många fall även på finska. Någon utvald svensk film har även undertexter på arabiska. Det går att anpassa undertexterna i Viddla, vilket innebär att det går att ändra storlek, färg etc.

Klicka på kugghjulsikonen för inställningar nere i högra hörnet av spelaren för att ställa in undertexterna. På Appleenheter och i webbläsaren Safari stöds hantering av undertexter via inställningar i enheten. Du hittar det på iPhone och iPad via Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > Undertexter och dold textning. Läs mer om hur man gör inställningar för undertexter här.

Kan filmer ha flera ljudspår? 
Ja, flera av barnfilmerna har ljudspår på olika språk så du kan enkelt välja vilket språk du vill ha. Klicka på kugghjulsikonen för inställningar nere i högra hörnet av spelaren. Under rubriken "Audio Track" finns språkalternativ att välja mellan.

Vilken kvalitet har filmerna?
Alla filmerna har HD ready eller SD (Standard Definition) kvalitet vilket generellt motsvarar DVD-kvalitet.

Vad betyder "Bechdeltestad"?
Bechdeltestet är ett jämställdhetstest som visar på hur kvinnor framställs i filmer. För att en film ska klara Bechdeltestet måste den uppfylla följande tre kriterier: Ha minst två namngivna kvinnliga karaktärer, Som pratar med varandra, Om någonting annat än män. Alla Viddlas filmer genomgår testet och från genremärkningen "Bechdeltestad" om de uppfyller alla tre kriterier.

Kan jag använda Viddla utomlands?
Nej. Viddla är tillgänglig för personligt bruk inom Sverige.

Har Viddla institutionella rättigheter?
Viddla har inte institutionella rättigheter, utan tillhandahåller film endast för privat bruk.

Vilka plattformar/webbläsare stödjer Viddla?
Testa gärna att spela upp en trailer först. Om det inte fungerar, läs vidare nedan.

 • Viddla stöds av PC, Apple iOS, OSX och via Android plattformar. För äldre OS än Sierra stöds inte Safari men givetvis Chrome och Firefox.
 • Viddla stödjer de vanligaste webbläsarna (Chrome, Edge, Firefox, Internet Explorer, Safari) men vi förespråkar Chrome. Observera att Explorer 10 och 11 i Windows 7 inte har MSE / EME API tillgänglig som krävs för att spela upp DRM-skyddat videoinnehåll i HTML5.
 • iPhone och iPad (Apple) stöds från iOS version 10.3 via Viddlas app. Hämta appen i App Store.
 • iPhone och iPad (Apple) stöds från iOS version 11.2 även i Safari.
 • Chrome webbläsare krävs på Android för att spela upp filmer.
 • Androidenheter stöds från version 6.0.
 • Enheter som saknar stöd för DRM, t ex lågprismodeller som Huawei Lite, fungerar inte garanterat.
 • Chromecast stöds från Chrome webbläsare på alla plattformar (ej iOS) och till alla skärmar/TV med HDMI-ingång. Chromecast stöds på iOS (iPhone och iPad) via Viddlas app. Hämta appen i App Store.
 • Smart-TV stöds via den inbyggda Chrome-webbläsaren på en del modeller av nyare fabrikat. 
 • Här finns information om vilka webbläsare som stöds av avspelaren på olika plattformar.

Varför hackar ljud/bild?
Detta beror på att din internetuppkoppling antingen är för dålig eller att den svajar. Har du wifi hemma kan det bero på att fler enheter är uppkopplade samt att du är för långt ifrån din trådlösa router. Testa att byta till den lägsta bitraten (den som kallas "Bra - 0,8 Mbit/sek"). Om problemet ändå kvarstår så kan det hjälpa att pausa filmen och testa efter en liten stund igen.

Kan jag koppla datorn till TV:n?
Ja, antingen sladdlöst via Airplay, Chromecast eller via en HDMI-kabel från din dator till din TV.

Hur streamar jag via Airplay till min TV?
1. Anslut din iPhone eller iPad och Apple-TV/Airplay till samma wifi-nätverk.
2. Öppna Viddlas iOS app och starta en film.
3. Klicka på Airplayikonen i spelaren för att överföra bilden till din anslutna TV.

OBS! Notera att det inte går att strömma via Apple TV genom att spegla skärmen. Du måste använda dig av Airplayikonen i spelaren för att överföra bilden till din anslutna TV.

Hur streamar jag via Chromecast till min TV?
1. Anslut din dator, padda eller mobil och Chromecast till samma wifi-nätverk.
2. Gå in på Viddla i Chromes webbläsare eller i appen på iOS och starta en film.
3. Klicka på Chromecastikonen i spelaren för att överföra bilden till din anslutna TV.

OBS! Notera att det inte går att strömma via Chromecast genom att spegla skärmen. Du måste använda dig av Chromecastikonen i spelaren för att överföra bilden till din anslutna TV.

Felsökning androidenheter
Börja alltid med att provspela en trailer för att säkerställa att du har rätt inställningar för att spela upp skyddat innehåll (DRM).

Om du får upp ett felmeddelande (t ex Unable to instantiate a key system supporting the required combinations DRM_NO_KEY_SYSTEM eller License request failed DRM_FAILED_LICENSE_REQUEST) istället för att trailern/filmen spelas upp är det troligt att du har en inställning som inte accepterar uppspelning av DRM-skyddat innehåll. Alternativt fick du en fråga om att acceptera DRM/skyddat innehåll när du startade upp Viddla första gången men klickade inte ”OK”.

I Chromes inställningar hittar du vilka sidor med skyddat innehåll du har accepterat. Så här kommer du åt inställningarna för "Skyddat innehåll" i Chrome: Inställningar > Platsinställningar > Media > Skyddat innehåll. 

Under rubriken ”Tillåtet” måste https://viddla.se finnas med. Om https://viddla.se står under rubriken "Ej tillåtet", klicka på den och välj ”Ta bort och återställ". Då kommer du att få frågan på nytt när du startar en film/trailer i Viddla och då accepterar du uppspelning av skyddat innehåll. Nu kommer det att fungera utan problem utan att du behöver göra om processen.

Om du väljer att ansluta till Viddla i Inkognitoläget (privat surfing) kommer det inte gå att spela upp en trailer/film med DRM-skyddat innehåll. Välj därför alltid vanligt webbläsarläge i Chrome på androidenheter.

Felsökning iOS Viddla-app
Från och med iOS 14 är det möjligt att ändra från Safari till annan webbläsare som standard. Detta är inga problem om du uppdaterar Viddla-appen till senaste versionen 1.4. Om du använder en äldre version av appen så säkerställ att Safari är satt som standardwebbläsare på din iPhone eller iPad för att Viddla-appen ska fungera.

Felsökning webbläsare
Börja alltid med att provspela en trailer för att säkerställa att du har rätt inställningar i din webbläsare för att spela upp skyddat innehåll (DRM).

Om du får upp ett felmeddelande (t ex Unable to instantiate a key system supporting the required combinations DRM_NO_KEY_SYSTEM eller License request failed DRM_FAILED_LICENSE_REQUEST) istället för att trailern/filmen spelas upp behöver du kontrollera att inställningen för uppspelning av skyddat innehåll är aktiverad. I Chrome webbläsare hittar du inställningarna här: chrome://settings/content/protectedContent (kopiera och klistra in länken). I andra webbläsare hittar man också dessa inställningar, ofta under rubriken "Sekretess och säkerhet".

Upplever du problem med att fälten för inloggning inte går att redigera eller att knappen för se filmen ine fungerar, beror det troligtvis på att webbläsarens cacheminne behöver rensas. Här kan du läsa om hur man gör det i Chrome webbläsare.

Varför tror Viddla att jag är utomlands? 
Om du befinner dig i Sverige men får meddelandet Filmen är inte tillgänglig för uppspelning utanför Sverige beror det vanligtvis på någon av följande orsaker:

 • Om du har varit på resa nyligen eller kopplat upp dig till ett tåg eller en bil som leder datatrafiken via utlandet kan Viddla tro att du är utomlands.
 • Det kan också bero på något fel hos din internetoperatör. Viddla får endast visa filmer i Sverige och din enhets IP-adress måste ha namnet SE. Du kan kontrollera din IP-adress här
 • Om din IP-adress är registrerad utomlands och du är i Sverige rekommenderar vi att du tar kontakt med din internetoperatör (exempel på operatörer är Com Hem, Telenor, Telia).
 • Om din IP-adress är registrerad i Sverige och du ändå blir blockerad rekommenderar vi också att du tar kontakt med din internetoperatör. 

Jag har tekniska problem med tjänsten!
Har du tekniska problem och inte hittar svaret ovan, mejla direkt till Viddla:
viddla@btj.se.
Ange följande:

 • Enhet du använder (mobil, surfplatta, PC, Mac, AppleTV, Chromecast).
 • Operativsystem du använder (iOS, Android, Windows, Mac OS X, Linux).
 • Webbläsare du använder (Chrome, Edge, Firefox, Internet Explorer, Safari).
 • Om det är Viddlas iOS-app för iPhone/iPad du använder så ange även det.

Här-är-du

Skellefteå kommun - logotyp

Skellefteå kommun

931 85 Skellefteå

Telefon:  0910 - 73 50 00

Bibliotekens öppettider

Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan via vårt webbformulär